Kresťania dnes slávia Hromnice aj Deň zasväteného života

02.02.2013 Bratislava

Bratislava 2. februára (TASR) - Kresťania dnes slávia sviatok Obetovanie Pána, ľudovo nazývaný Hromnice. Počas omší si pripomínajú udalosť, keď Mária s Jozefom priviedli Ježiša 40 dní po jeho narodení do jeruzalemského chrámu, aby ho zasvätili Bohu Otcovi.

V katolíckych kostoloch sa dnes koná obrad požehnania sviec, liturgia svetla ako symbol očisty a procesie. Biskupi alebo kňazi počas omší požehnávajú hromničné sviece, ktoré sú pre veriacich symbolom ochrany pred búrkami a rozličnými živelnými pohromami a nebezpečenstvami.

Keďže v katolíckej cirkvi je 2. február aj Dňom zasväteného života, konajú sa dnes v diecézach stretnutia biskupov s rehoľníkmi a rehoľníčkami, ktorí zasvätili svoj život Bohu a službe ľuďom v rôznych oblastiach.

Pôvodne mariánsky sviatok

Sviatok Obetovanie Pána bol v Jeruzaleme známy už v polovici 4. storočia. Pôvodne to bol mariánsky sviatok - Očisťovanie Panny Márie. Liturgia svetla, ktorá má dávnu tradíciu, a jej symbolom sú sviece, sa vzťahuje na Krista - svetlo sveta. V novom liturgickom kalendári z roku 1969 sa tomuto sviatku vrátil kristologický charakter.

Deň zasväteného života na sviatok Obetovanie Pána 2. februára zaviedol v roku 1997 pápež Ján Pavol II. Nadviazal na tradíciu, ktorú začal ešte pápež Pavol VI., keď sa v tento deň schádzali do Baziliky sv. Petra vo Vatikáne rehoľníčky a rehoľníci z celého Ríma. Tento sviatok je vyjadrením vďaky Bohu za túto formu života a hodnoty, ktoré zasvätené osoby prinášajú cirkvi a ľuďom a zároveň je ocenením ich služby. Aj bežní ľudia sa pri tejto príležitosti môžu zamýšľať nad významom hodnôt a obetí, ktoré prinášajú zasvätené osoby, a uvedomiť si, že materiálne bohatstvo nie je najvyššou hodnotou.

Omše v diecézach

Aj v diecézach na Slovensku sa dnes konajú sv. omše a stretnutia biskupov s rehoľníkmi. Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský bude predpoludním sláviť v Katedrále sv. Martina sv. omšu za účasti rehoľníkov a rehoľníčok. Po jej skončení o 10.30 h sa uskutoční spoločné stretnutie arcibiskupa so zasvätenými mužmi a ženami na pôde Rímskokatolíckej Cyrilometodskej bohosloveckej fakulty UK v Bratislave.

V Trnavskej arcidiecéze sa dnes uskutoční stretnutie biskupa Jána Oroscha, apoštolského administrátora "sede vacante" tejto arcidiecézy, s rehoľníkmi v Katedrále sv. Jána Krstiteľa a v priestoroch Arcibiskupského úradu.

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak sa stretne s rehoľníkmi a rehoľníčkami v nedeľu 3. februára v Ľutine. V tamojšej Bazilike Presvätej Bohorodičky bude slúžiť archijerejskú svätú liturgiu a zúčastní sa aj na celodennom programe.

Slávnostné sv. omše alebo liturgie a stretnutia biskupov so zasvätenými mužmi a ženami budú dnes aj v ďalších diecézach po celom Slovensku.
 

Vyberte región